Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Caves Hubert
T. Brandsmaplein 20
5342 EN OSS

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 9.00 - 18.00 uur
Wo: 9.00 - 18.00 uur
Do: 9.00 - 18.00 uur
Vr: 9.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: gesloten

Caves Hubert Zeegers úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

We proosten op uw gezondheid in 2021!

We proosten op uw gezondheid in 2021!

Proosten.jpgEgészégedre! Yamas! Cin Cin! Cheers! Salut! Santé! Proost! Over de hele wereld brengen mensen een proost of toost uit door met elkaar het glas te heffen. Of men een glas whisky, bier of wijn heeft, dat maakt allemaal niet uit, want proosten kan overal en met ieder (alcoholisch) drankje. Met proosten wensen we elkaar een goede gezondheid toe. Maar wist u ook dat er wel speciale ‘proostregels’ zijn? Zo is het belangrijk om uw proost-partner recht in de ogen aan te kijken terwijl het glas tot kinhoogte wordt geheven. Daarnaast mag het glas nooit in één keer leeg gedronken worden, maar neemt men slechts één of enkele slokjes. Vooral tijdens de feestdagen wordt er veel geproost. Tijdens kerst en om 24.00 uur op oudjaarsavond natuurlijk. Omdat er nu maatregelen zijn omtrent het corona virus zal het proosten iets anders gaan dan u gewend bent. Onze tip: hef alleen het glas en klink ze niet tegen elkaar aan of proost digitaal via videobellen. Toosten is afgeleid van het Latijnse ‘tostum’, wat geroosterd betekent. De Romeinen sopten geroosterd brood in hun wijn zodat slechte wijn iets minder zuur smaakte. Proosten is weer afgeleid van het Latijnse “Prosit”, wat letterlijk vertaald: ‘het strekke u tot voordeel’ betekent. Maar of onze traditie nou echt hier vandaan komt?

Proosten is traditie

Er zijn verschillende theorieën en verhalen over de oorsprong van het proosten en het is niet helemaal duidelijk welk verhaal nu echt waar is. Misschien bevatten ze allemaal een kern van waarheid en is dat de reden dat proosten nog steeds een traditie is en altijd zal blijven. Hoe dan ook: de verhalen zijn erg leuk om met collega’s, familie of vrienden te bespreken tijdens de komende (online)kerstborrel!

klassieke-man.jpgRijkelui
Kristallen glazen waren vroeger alleen weggelegd voor de rijken der aarde. Kristallen glazen maken een helder geluid en ‘gewone’ glazen meer een dof geluid wanneer deze tegen elkaar aan tikken. Het proosten was een manier voor de rijken om te pronken met hun dure glazen en zo te laten zien dat ze genoeg geld hadden om zich kristallen glazen te kunnen veroorloven.

Bijgeloof
Een van de verhalen is dat het geluid van het proosten boze geesten en demonen zou verjagen. De mensen waren in de tijd van de middeleeuwen erg bijgelovig en men hoopte dat het geluid van de klinkende glazen, schreeuwende mensen, maar ook het morsen van drank op de grond, deze wezens zou afschrikken. Men proostte eigenlijk uit bijgeloof.

Vertrouwen
glazen.jpgIn de middeleeuwen was vergiftiging niet ongewoon. Vooral bij feestjes en etentjes waren leden van de elite extra voorzichtig. Door de glazen heel hard tegen elkaar aan te slaan kwam er altijd wel een beetje drank van het ene glas in het andere. Zo kon de gastheer zijn gasten niet vergiftigen zonder zelf ook vergif binnen te krijgen en met het proosten dus te bewijzen dat de drank echt veilig was. Dit werd al snel een gewoonte en proost men als blijk van vertrouwen.





Verbondenheid

Al eeuwenlang wil men verbondenheid voelen met een ander. In vroeger tijden, bij speciale gelegenheden, ging er traditiegetrouw een gemeenschappelijke beker rond waar iedereen een slok uit nam. Dit was echter niet heel hygiënisch en daarom werd die beker later vervangen door individuele glazen. Om toch die verbondenheid te blijven voelen begon men deze glazen tegen elkaar te tikken, waarna gelijktijdig een slok genomen werd als teken van eenheid en verbondenheid.

Zintuigen
zintuigen.jpgAnderen denken dat de echte reden van proosten is dat we op deze manier al onze zintuigen gebruiken bij het drinken van een lekker drankje. De kleur van een drankje is te zien, een glas is te voelen, het aroma te ruiken en het belangrijkste is dat we het drankje zelf kunnen proeven. Door te proosten kunnen we ook het laatste zintuig: onze oren, bij die ervaring betrekken. Op deze manier genieten we nog meer van dat biertje of glas wijn.




Offers

Om de Goden te eren en tevreden te stellen offerden men vroeger spijzen en dranken. Zo konden ze in ruil hiervoor de Goden om een gunst vragen, zoals een goede gezondheid. Tegenwoordig doen we iets soortgelijks. Bij het uitbrengen van een proost wordt namelijk een beker met drank omhoog geheven en zeggen we iets als ‘op onze gezondheid’ en vragen we op deze manier nog steeds om een gunst van bovenaf.

Fijne feestdagen en proost: op een goede gezondheid!

man-achter-computer.jpgWelke reden we ook hebben om te proosten, het maakt eigenlijk niet veel uit. IIn deze tijden zijn gezondheid en verbondenheid extra belangrijk, dus waar proost u mee de komende feestdagen? Neem eens een kijkje in ons top-assortiment van o.a. wijn, champagne, whisky, rum en sterke drank. Uitstekend geschikt om mee te proosten tijdens de feestdagen! úw topSlijter viert dit graag met u mee. 

>> Neem een kijkje in onze webshop